Nieuwe Hut in Waterrijk

maandag, augustus 24, 2009


De hut is klaar !


Vanaf oktober 2006 heb ik geprobeerd een verslag te maken van het ontwerpen en bouwen van ons nieuwe droomhuis, inclusief alle hobbels onderweg.

Enkele mijlpalen:

27 juni 2006 werden we ingeloot voor Waterrijk kavel IX5.
17 januari 2008 kregen we de voorlopige bouwvergunning.
27 maart 2008 deal met Livingstone over de bouwkosten.
17 april 2008 de onherroepelijke bouwvergunning.
23 mei 2008 hebben we de aannemersovereenkomst getekend.
19 juni 2008 ging de eerste paal de grond in.
10 april 2009 ontvingen we de sleutel van Adenauerlaan 5.
13 mei 2009 zijn we verhuisd.

Natuurlijk zijn we nu nog niet klaar, er liggen nog tig klussen en klusjes te wachten (waaronder de tuin). Ik denk dat we ook nooit echt zullen kunnen zeggen dat het "100% klaar is". Toch sluit ik de Blog nu af, het echte bouwen is immers wel klaar.

We hebben onderweg wel een paar stevige 'hobbels' gehad:

- Het schijnbaar eindeloze 'gedoe' om van de Supervisor en Welstand een goedkeuring te krijgen voor onze bouwplannen. We hebben op een gegeven moment zelfs contact opgenomen met de desbetreffende Wethouder van de gemeente Woerden om de 'deadlock' te doorbreken. Bij iedere bespreking werd er wel weer wat anders afgekeurd en konden we ons ontwerp wederom aanpassen. We hebben op een gegeven moment serieus overwogen om alles af te blazen. Uiteindelijk is de toestemming van Welstand gekomen, pas nadat we een uitgebreid booklet hadden gemaakt en presentatie gegeven over ons ontwerp; heel triest dat het zo moest.

- Livingstone heeft ons flink om de tuin geleid mbt de kosten voor de bouw. Aan het begin van het proces, werd alles van de meest gunstige kant voorgespiegeld. Zoals: aantal funderingspalen, bakstenen, afwerking van de muren, elektra, verwarming, enz. Van alle onderdelen werd steeds de goedkoopste variant of inschatting gemaakt. Voorbeelden: 1) er werd geschat dat we 15 heipalen nodig zouden hebben voor ons huis (a tig euro per stuk), het blijken er in werkelijkheid 40 te zijn. 2) "we houden ons aan NEN1010 voor de elektra in het huis", echter, dat wil dus zeggen een niet realistische hoeveelheid stopcontacten en lichtpunten voor een modern huis. 3) er werd gezegd dat de binnenmuren 'woonklaar' werden opgeleverd, niet dus, alles moest daarna nog gestuukt worden. 4) Alle binnendeuren, -kozijnen en ramen worden in de grondverf opgeleverd, en zijn dus ook niet 'woonklaar'. Er waren nog veel meer onplezierige punten die tot verrassingen achteraf hebben geleid.

- Livingstone wil je graag als klant binnenhalen en doet er dus alles aan om het eea zo gunstig mogelijk voor te stellen. De bouwkosten voor het casco huis zijn letterlijk Euro 100.000 hoger geworden dan het start budget. Dat is dus nog eens exclusief de keuken, wand/vloertegels, stuken, enz. Ze weten natuurlijk dat als je eenmaal met ze begonnen bent, je niet makkelijk kan overstappen naar een andere bouwer/aannemer! Ook zijn ze erg traag in het reageren, waardoor we op een gegeven moment doodleuk een 'jaarlijkse kostenverhoging' kregen doorgevoerd! Tijdens de onderhandelingen over de (casco) bouwkosten hebben we serieus overwogen om af te blazen. Dat was ons tweede (en gelukkig laatste) "buigen of barsten" punt in het bouwproces. Blijkbaar is dit signaal doorgekomen en hebben ze op het laatste moment water bij de wijn gedaan.

- We zijn ERG blij met de aannemer, Hendrikx & Spruit uit Montfoort. Vanaf het eerste contact, vlak na de overdracht van Livingstone, ging het goed. We hebben tijdens de gehele bouwfase een plezierig, positief en duidelijk contact gehad met Etienne van den Berg (directeur/eigenaar) en zijn mensen op de bouw. De kwaliteit van bouwen blijkt wel uit het feit dat de "lijst met punten" bij de oplevering bestond uit exact 6 regels (waaronder 'oogje van garagedeur haakje'). We weten voldoende horror verhalen van mensen die pagina's vol hebben (die na maanden nog niet zijn opgelost).

Tijdens de bouw zijn er een paar oei-oei-oei issues geweest:

1) Positie van de zolderramen. Bij plaatsing van het dak bleken de drie zolderramen aan de oostzijde niet correct; ze zaten niet in lijn met de ramen/deuren van de 1ste verdieping. De constructeur van Livingstone had dezelfde afstand genomen als de ramen aan westzijde - fout, dat moest dus anders zijn. De aannemer heeft dit goed kunnen aanpassen (bovendien waren we er erg snel bij).

2) De badkamer bleek 20cm smaller dan op de bouwtekening. De constructeur heeft een van de binnenmuren opgeschoven om meer 'draairuimte' op de overloop te creƫren, echter, zonder dit even aan ons te vertellen. 20cm klinkt niet veel, maar maakte toch een enorm verschil in de geplande indeling van de badkamer (met name voor de doorloopruimte tussen toilet en muurtje van de douche). Een van de mannen van de aannemer zag dit en heeft dit direct aan ons doorgegeven, gelukkig konden we de indeling toen nog aanpassen. De aannemer heeft deze aanpassingen vervolgens heel soepel meegenomen in het bouwplan.

3) De buitenmuur boven de keukenramen. De constructeur van Livingstone (wederom) heeft een fout gemaakt met de uitsparing van de buitenmuur tbv de keukenramen; deze was 50cm te hoog. Extra probleem was dat er een complexe stalen constructie in de muur zit om de krachten op te vangen (van oa de omloop). De aannemer kon dus niet simpel extra stenen plaatsen, er moest een compleet nieuwe constructie gelast worden.


Onze netto balans is positief! We zijn ERG blij met ons huis en hoe alles is geworden. Als we het opnieuw zouden moeten doen (je weet het: "as is verbrande turf"), dan zouden we WEL weer met onze architect (Marino van Mierlo) in zee gaan, NIET met Livingstone als bouwer maar WEL met deze aannemer (Hendrikx & Spruit uit Montfoort).


Dit is mijn laatste post in deze Blog. Het blijft voorlopig wel on-line, echter totdat ik er achter ben hoe ik alles op een DVD kan zetten en het off-line kan draaien.

2 Comments:

  • Hoi blije bewoners van Adenauerlaan 5. Een groots moment dit einde van de blog - we zullen het missen om steeds heel benieuwd te gaan kijken hoe het project vordert. Maar het is een fijn idee dat jullie er nu naar tevredenheid in wonen en hopelijk zullen er nog veel gelukkige jaren volgen.

    Eigenlijk hoort de blog te eindigen met ook nog een foto van de gelukkige bewoners bij het mooie huis (b.v. de selftimer instellen)!

    Theo, Lorella, Floris en Nova :
    veel geluk!

    By Blogger pap en mam, at 24 aug 2009, 23:35:00  

  • Theo, Lorella, Floris en Nova,

    Ik heb van het eerste moment dat de blog werd opgezet enorm genoten van de foto's, het commentaar, de frustratie, de wanhoop en de leuke momenten.

    Ik snap niet hoe jullie dat allemaal hebben kunnen verduren want ik had de moed al lang opgegeven met eventuele bakstenen door bepaalde ruiten.

    Jullie hebben het volgehouden en het resultaat is een prachtig huis. Ik weet wel als wij ooit nog een huis zullen bouwen dat we dat door jou laten ontwerpen. Ik kan niet wachten om volgende zomer het huis te bewonderen.

    Met weemoed schrijf ik dus nu de laatste regels in je blog en leuk dat ik ook bij deze reis betrokken was. Geniet maar van je nieuwe huis.

    By Blogger Petra, at 25 aug 2009, 00:20:00  

Een reactie posten

<< Home